Van nummer 10 van de wereld naar vlaggenmast

 

Op vrijdag 3 januari 2014 is Goudse kerstboom afgetuigd. Dit jaar kreeg deze kerstboom wel een zeer bijzondere bestemming, hij wordt namelijk gerecycled tot vlaggenmast. Vorig jaar is de vlaggenmast van Scoutinggroep Cornelis de Houtman gesneuveld bij het kantelen van de mast. Het was een oude lantaarnpaal en was niet opgewassen tegen al dat scoutinggeweld. Vorig jaar kwamen de leden van deze Scoutinggroep te laat doordat de boom al in blokken gezaagd was. Dit jaar waren de waterscouts er op tijd bij met een 15 meter lange mast als trofee. Hoewel zo gemakkelijk gaat dit proces niet. De mast moet eerst ruim een jaar in het water liggen om alle boomsappen eruit te laten lopen. Eerst ligt de stam een tijdje in het water bij de So What aan de Vest en later wordt de boom in de IJssel gelegd omdat daar stromend water is. Dan wordt de boom gedroogd en bijgeschaafd. De mast zal rond het einde van 2015 dienst doen bij de Cornelis de Houtman. Op de website van deze scoutinggroep zal het proces goed te volgen zijn. Door deze oplossing zullen nog veel welpen en verkenners en andere scoutingleden plezier hebben van de boom uit 2013.De boom telt 37 ringen hierdoor kan er vastgesteld worden dat de boom uit Kongsberg ongeveer 37 jaar oud was voordat hij het bijltje zag.