• Van nummer 10 van de wereld naar vlaggenmast

   

  Op vrijdag 3 januari 2014 is Goudse kerstboom afgetuigd. Dit jaar kreeg deze kerstboom wel een zeer bijzondere bestemming, hij wordt namelijk gerecycled tot vlaggenmast. Vorig jaar is de vlaggenmast van Scoutinggroep Cornelis de Houtman gesneuveld bij het kantelen van de mast. Het was een oude lantaarnpaal en was niet opgewassen tegen al dat scoutinggeweld. Vorig jaar kwamen de leden van deze Scoutinggroep te laat doordat de boom al in blokken gezaagd was. Dit jaar waren de waterscouts er op tijd bij met een 15 meter lange mast als trofee. Hoewel zo gemakkelijk gaat dit proces niet. De mast moet eerst ruim een jaar in het water liggen om alle boomsappen eruit te laten lopen. Eerst ligt de stam een tijdje in het water bij de So What aan de Vest en later wordt de boom in de IJssel gelegd omdat daar stromend water is. Dan wordt de boom gedroogd en bijgeschaafd. De mast zal rond het einde van 2015 dienst doen bij de Cornelis de Houtman. Op de website van deze scoutinggroep zal het proces goed te volgen zijn. Door deze oplossing zullen nog veel welpen en verkenners en andere scoutingleden plezier hebben van de boom uit 2013.De boom telt 37 ringen hierdoor kan er vastgesteld worden dat de boom uit Kongsberg ongeveer 37 jaar oud was voordat hij het bijltje zag.


   


 • Oude films worden gearchiveerd

   

  Voor een project van het Goudse Archief en de Bibliotheek Gouda worden privefilms van particulieren gedigitaliseerd en beschikbaar gesteld voor het grote publiek.
  OudGouda helpt mee en de video’s zijn op het video kanaal te bekijken.

  De intro hieronder is frame voor frame opgebouwd en bestaat uit 240 achter elkaar geplakte plaatjes. Deze intro wordt getoond voor alle nieuwe filmpjes die binnenkomen.


   


 • Banketbakkerij Van Dijk & Zn.

   

  In 1889 begint Dirk van Dijk een winkel in brood en bakkerswaren in de Doelensteeg. Hij doorstaat de 1e wereldoorlog en in 1923 neemt zijn zoon Ben de zaak over. Er wordt dan brood, enkele kruidenierswaren en beschuit verkocht.

  Na de 2e wereldoorlog neemt zoon Domie van Dijk de zaak over. Deze heeft ook “broodlopers” met handkarren die langs de deuren gaan. Domie van Dijk besluit binnen enkele jaren zich toe te leggen op banket en roomboterkoekjes en doet het brood weg uit de winkel.

  Zoon Rob start zijn opleiding tot banketbakker in 1977 en gaat tevens bij vader werken. Tien jaar later wordt de zaak een VOF met vader en zoon en wordt de naam van het bedrijf veranderd in: Banketbakkerij Van Dijk & Zn.

  In 1990 wordt de winkel aan de Doelenstraat ingrijpend gerenoveerd.

  Direct na de heropening wordt het 100-jarig bestaan gevierd met grootse acties.vroeger-winkel De gemeente Gouda besluit tevens dat ons pand een Monument is en zet dit op de monumentenlijst.

  Bijna twintig jaar lang timmeren Rob en zijn vrouw Gerda aan de weg.
  Ze weten de goede naam van Banketbakkerij Van Dijk & Zn. te handhaven en zelfs uit te breiden. Hun werk bevat uitsluitend de beste grondstoffen. Ze nemen alleen genoegen met het allerbeste, zowel op het gebied van roomboter en slagroom als met 100 % zuivere amandelspijs. Ook de service wordt flink uitgebreid. In de winkel staan vriendelijke verkoopsters en via de telefoon kan er makkelijk worden besteld. De gebakjes en taarten worden dan thuis of op de werkplek gebracht door de auto met de moorkop erop.

  In de afgelopen jaren zijn er regelmatig keuringen verricht door collega banketbakkers en door het Nederlands Bakkerij Centrum uit Wageningen. Deze keuringen zijn enerzijds gericht op de kwaliteit en anderzijds op de hygiene. Inmiddels hebben we diverse trofeen mogen ontvangen. O.a. voor het Hazelnoottaartje, de Harde Mokka’s, de Roomboterkoekjes en laatst nog voor de nieuw ontwikkelde bonbon blokjes.

  Gemak en een heerlijke traktatie gaan hier echt samen.

  Bezoek de website van van Dijk!