Bergen IJzendoorn

Albertus Adrianus van Bergen IJzendoorn

(1864 – 1895)

verwijzing naar de Wikipedia pagina

Mr. Albertus Adrianus van Bergen IJzendoorn (Gouda, 28 april 1824 – Gouda, 16 januari 1895) was burgemeester van Gouda.

Albertus Adrianus van Bergen IJzendoorn werd op 28 april 1824 te Gouda geboren als zoon van de Goudse burgemeester Nicolaas IJzendoorn en Maria van Bergen. Ook zijn grootvader van moederskant Adrianus van Bergen was burgemeester van Gouda geweest.

Van Bergen IJzendoorn, die de achternaam van zijn vader combineerde met die van zijn moeder, volgde in 1864 zijn vader op als burgemeester van Gouda. Hij vervulde deze functie tot zijn overlijden in 1895. Tijdens het burgemeesterschap van Van Bergen IJzendoorn beleefde Gouda een periode van economische bloei:

  • in 1870 kreeg Gouda een spoorverbinding met Den Haag;
  • in de jaren 80 van de negentiende eeuw werden tramverbindingen aangelegd met Oudewater en Bodegraven;
  • door de aanleg van de waterleiding in 1883 daalde het sterftecijfer;
  • het scheepvaartverkeer van en naar Gouda nam sterk toe.

Op cultureel terrein maakte van Bergen IJzendoorn zich verdienstelijk door de stichting van het Stedelijk Museum en een stedelijke archiefdienst.

Van Bergen IJzendoorn overleed op 16 januari 1895. Hij legateerde de stad Gouda een grote tuin, die gevoegd werd bij het Houtmansplantsoen en een bedrag van ƒ 40.000, waarvoor het Van Bergen IJzendoornpark werd aangelegd. Dit park kreeg door een raadsbesluit in 1901 ook daadwerkelijk zijn naam.Comments are closed.