IJzendoorn

Nicolaas IJzendoorn

(1850 – 1864)

verwijzing naar de Wikipedia pagina

Nicolaas IJzendoorn┬á(Amersfoort, 19 juni 1793 – Gouda, 18 augustus 1867) was burgemeester van Gouda.

Nicolaas IJzendoorn werd op 19 juni 1793 te Amersfoort geboren als zoon van Albertus IJzendoorn en Elberta van Ling. Hij trouwde op 19 oktober 1820 met Maria van Bergen, dochter van de Goudse burgemeester Adrianus van Bergen en Henrikje Westerveld. In 1837 werd Nicolaas IJzendoorn burgemeester van de gemeente Broek c.a. (een ambachtsheerlijkheid van de stad Gouda). In 1850 werd hij benoemd tot burgemeester van Gouda.

Onder het burgemeesterschap van IJzendoorn kwam er een eind aan de periode van verval, waarin Gouda al gedurende een lange reeks van jaren verkeerde.
Mede door zijn toedoen vestigden zich belangrijke bedrijven in Gouda o.a. de Kaarsenfabriek, de Machinale Garenspinnerij en de sigarenindustrie.

IJzendoorn overleed op 18 augustus 1867. Drie jaar voor zijn overlijden was hij als burgemeester van Gouda opgevolgd door zijn zoon Albertus Adrianus van Bergen IJzendoorn. Zijn dochter Henrietta Maria IJzendoorn was getrouwd met mr. Marinus Samuel Francois de Moraaz Imans, burgemeester van Heemstede.Comments are closed.